U heeft last van bloed bij de ontlasting. Dit kan verschillende oorzaken hebben en komt relatief veel voor. 20% van de Nederlandse bevolking heeft minimaal één keer per jaar of meer last van bloed bij de ontlasting. Het merendeel van deze klachten wordt veroorzaakt door een aantal relatief onschuldige aandoeningen.

 

Onschuldige aandoeningen bloed bij ontlasting

In de meeste gevallen zijn aambeien de boosdoener van het hebben van bloed bij de ontlasting. Ook zijn ze vaak de oorzaak van het hebben van bloed op het toiletpapier na de stoelgang. Aambeien zijn eigenlijk vrij onschuldig maar ontzettend vervelend. Ze kunnen erg veel pijn veroorzaken bij de stoelgang . Aambeien ontstaan door te harde ontlasting en het te hard persen tijdens de stoelgang. Daardoor zwellen de zwellichamen op die zich rondom de anus bevinden. Deze zwellingen worden aambeien genoemd en zijn lastig te verhelpen.


Een andere oorzaak voor het hebben van bloed bij de ontlasting kan zijn dat u kleine scheurtjes in de anus heeft. Dit staat ook wel bekend als fissuur. Deze scheurtjes kunnen onder meer ontstaan door het hebben van een te harde ontlasting waardoor de bloedvaten rondom u anus onder veel druk komen te staan wat zorgt voor deze scheurtjes. Dit is ook een vrij onschuldige aandoening.

 

Minder schuldige aandoeningen

Er zijn ook een aantal andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u bloed in u ontlasting heeft. Deze oorzaken zijn een stuk serieuzer van aard dan de eerder behandelden oorzaken. Zo kan bloed bij de ontlasting een teken zijn dat u een hevige maagdarminfectie heeft. Meestal is de ontlasting dan zo dun en waterig dat we spreken van diarree. Ook kan het zo zijn dat u een SOA heeft zonder dat u het weet. Deze SOA kan ervoor zorgen dat u bloed heeft bij de ontlasting. Een andere oorzaak kan wellicht zijn dat u een ontstoken darmwand heeft. Dit komt overigens vaak voor als u last heeft van de ziekte van Crohn. Andere oorzaken kunnen zijn dat u een goedaardige darm uitstulping heeft of last heeft van een poliep op de darmen. Een poliep is een zwelling die het meest lijkt op de vorm van een paddenstoel. Deze zwelling bevindt zich in de darmwand. Een groot deel van de poliepen die zich in de darmen bevinden zijn goedaardig. Een klein deel kan zich na verloop van tijd vervormen in een kwaadaardige vorm van kanker.

 

Kwaadaardige aandoeningen

Kanker wij hadden het er net al een klein beetje over. Deze kwaadaardige aandoening kan ook de oorzaak zijn van het bloedverlies dat u heeft bij de ontlasting. Er moet wel gelijk bij gezegd worden dat dit een zeldzame oorzaak is dit niet vaak voorkomt. Er is een grotere kans dat kanker de oorzaak van het bloedverlies bij de ontlasting is als u ouder bent dan 50 jaar, het bloed door de gehele ontlasting is vermengd of u iemand in de familie heeft die darmkanker heeft of heeft gehad.

Zoals u kunt lezen is dus niet meteen te zeggen wat de oorzaak is van het bloed dat u heeft bij de ontlasting. U wordt dan ook aangeraden om altijd de huisarts te raadplegen als u bloed heeft in u ontlasting. De huisarts kunt u namelijk verder helpen en uitsluitsel geven.

 

Vervolg onderzoeken

Als u bij de huisarts bent geweest dan zijn er een aantal mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat de huisarts na onderzoek kan vaststellen dat het hier gaat om een onschuldige aandoening. Meestal is dan geen vervolg onderzoek nodig. De tweede mogelijkheid is dat de huisarts u geen zekerheid kan geven over de oorzaak na een lichamelijk onderzoek. Dat betekent dat er een vervolgonderzoek zal komen om de oorzaak van het bloedverlies vast te kunnen stellen.

De huisarts kan als vervolgonderzoek ook weer uit twee mogelijkheden kiezen. De eerste mogelijkheid is een bloedonderzoek. Dit betekent dat u bloed moet laten prikken wat daarna onderzocht zal worden in een laboratorium. Bloedonderzoek wordt meestal gedaan als de huisarts het vermoeden heeft dat het om infectie gaat. De tweede mogelijkheid voor het vervolgonderzoek is een darmonderzoek in het ziekenhuis. Dit zal de huisarts alleen maar voorstellen als hij de andere oorzaken uitgesloten heeft.

Het darmonderzoek staat bekend als een scopie. Dit betekent niks meer dan een kijkonderzoek. In het ziekenhuis zal er besloten worden of er colonoscopie of een sigmoïdoscopie zal worden uitgevoerd. Bij een colonoscopie zal de gehele dikke darm worden bekeken met een camera die aan een slang is verbonden. Bij een sigmoïdoscopie zal alleen het uiteinde van de dikke darm worden bekeken. Dit kan met een camera die aan een slang is verbonden, maar meestal wordt dit gedaan met korter buisje waar een lampje op zit. Het darmonderzoek zal niet meer dan 15 minuten van u tijd in beslag nemen. Het is uitermate belangrijke dat u het onderzoek laat uitvoeren als u bloed bij de ontlasting heeft en de huisarts dit adviseert.

 

Wanneer er bloed bij de ontlasting vrijkomt, kan dit tot veel onrust zorgen. Het is medisch gezien vaak een groot probleem en mensen vinden het eng om er mee geconfronteerd te worden. Als je er voor het eerst achter komt dat er bloed in de ontlasting zit, dan moet je hier zorgvuldig mee om gaan. Er kan namelijk iets ergs aan de hand zijn en je doet er dan ook goed aan om een huisarts te raadplegen. Het is niet aan te raden om zelf een diagnose te stellen. Bloed in de ontlasting kan namelijk vele oorzaken hebben. Heb je bloed in je ontlasting? Ga dan langs een huisarts. Het is natuurlijk mogelijk dat er niets aan de hand is, maar er kan ook een ernstig probleem zijn ontstaan. Misschien heb je vaak last van harde ontlasting, dan is het raadzaam om naar een ars te gaan. Deze kan dan een goede diagnose stellen.

 

Oorzaken en herkenning bloed in ontlasting

Wanneer je gebruikt hebt gemaakt van het toilet, kun je merken dat er bloed in je ontlasting zit. In veel gevallen is het onschuldig. Het kan immers worden veroorzaakt door aambeien, een scheurtje in de anus, een infectie of ontsteking aan de darmen of poliepen. Als er een diagnose is vast gesteld, kan er snel een behandeling worden gestart om het probleem te verhelpen. Je hoeft je dan geen grote zorgen te maken. In een aantal gevallen kan er ook sprake van kanker zijn. Het is goed voor te stellen dat je graag zekerheid wilt, en deze zekerheid kun je krijgen bij een huisarts.

Bloed in de ontlasting is een probleem dat veel voorkomt. Zo’n 20 % van de mensen krijgt er jaarlijks mee te maken. Het kan op een aantal manieren geconstateerd worden. Als eerste kun je namelijk bloed in de ontlasting zelf zien, maar het is ook mogelijk dat er bloed op het toiletpapier achterblijft.

 

Een huisarts raadplegen

In veel gevallen moet je een huisarts raadplegen als je bloed in je ontlasting aantreft. Als er veel bloedverlies optreedt, is het zaak om een arts in te schakelen. Maar ook als het bloed door de ontlasting aanwezig is of als de ontlasting erg slijmerig is. Daarnaast bestaat er een kans dat je gewicht verliest en dat je eetlust vermindert. Ook dan moet je een huisarts raadplegen. Als je koorts en buikpijn hebt of vaak last hebt van diarree of juist harde ontlasting, moet een arts worden ingeschakeld. Een arts kan dan een diagnose stellen een behandeling uitstippelen.