Er zijn erg veel mensen die te maken krijgen met aambeien. Aambeien zijn kleine of grote uitstulpingen van het slijmvlies. Deze zitten aan de binnenkant van de darm. De aambei zit altijd vlak voor de anus. Een aambei ontstaat doordat er hoge druk rond de anus is geweest. Deze druk kan ontstaan door bijvoorbeeld hard persen, zoals bij een ontlasting. Maar ook langdurig hoesten kan aambeien opleveren. Over het algemeen zijn aambeien onschuldig en zullen ze vanzelf verdwijnen. In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat een operatie nodig is om de aambeien te verwijderen. Deze operatie is dan vaak een kleine ingreep die de aambeien zullen verhelpen. Je zult er dan geen last meer van hebben, wel is het mogelijk dat de aambeien weer terug komen.

 

De verschijnselen

Wanneer je aambeien hebt, zal je te maken krijgen met een aantal verschijnselen. Zo zal je jeuk hebben rondom je anus. Daarnaast kan er een branderig gevoel optreden, dit gevoel kan tot pijn lijden. Het is ook mogelijk dat er bloed meekomt tijdens een ontlasting. Ook kan er onverwacht verlies van de ontlasting optreden. Een drukkend gevoel in de buik is ook een verschijnsel van aambeien. Net als het gevoel dat je nog niet helemaal ‘leeg’ bent na een ontlasting. 

Wat te doen tegen aambeien?

Wanneer je aambeien hebt en je wilt deze goed verzorgen, of je wilt deze voorkomen, zijn er een aantal aanpassingen nodig. Het is belangrijk om een regelmatige en stoelgang te kweken. Daarbij is het van belang om voor een zachte ontlasting te zorgen. Zodoende hoef je minder te persen en je verkleint de kans op klachten. Het is dan ook belangrijk dat je ongeveer 1,5 liter water per dag drinkt en dat je voldoende beweegt. Ook is het belangrijk om voeding te eten dat rijk is aan vezels. Eet daarom veel bruin brood, vruchten en groente. De vezels zullen het vocht aantrekken en daardoor zal je een zachte ontlasting krijgen. Wanneer je aandrang hebt om naar het toilet te gaan, moet je direct gaan. Als je niet direct gaat, kweek je een harde ontlasting. Wanneer je eenmaal op het toilet zit, moet je niet te hard persen. De ontlasting zal rustig zijn weg naar buiten moeten kunnen vinden. Wanneer je irritatie rondom de anus hebt, is het verstandig om geen hard en ruw papier te gebruiken. Gebruik een nat doekje en dep daarna de anus goed droog. Gebruik ook geen zeep. Een warm bad doet ook wonderen tegen aambeien. Het kan de jeuk, branderigheid en de pijn voor een tijd wegnemen.  Het kan ook helpen om de uitgezakt uitstulpingen weer even naar binnen te duwen. Doe dit wel voorzichtig.