Aambeien zijn erg vervelend en kunnen voor veel problemen zorgen. Ontstoken en opgezwollen aambeien kunnen er voor zorgen dat je dagelijkse werkzaamheden flink bemoeilijkt worden. Er zijn een aantal manieren om aambeien te bestrijden. Maar wanneer je een aambei hebt, hoeft dit niet te leiden tot grote problemen. Je hebt immers zelf een grote invloed op de aambeien. Het kan wel hinderlijk zijn en daarom is het zaak om ze goed te behandelen. Wanneer je aambeien hebt, zal er een zwelling rondom de anus ontstaan. Daarnaast kun je te maken krijgen met bloed in de ontlasting. Ook kan er een gevoel van irritatie en jeuk ontstaan.

 

Behandelen

Wanneer je aambeien hebt, moet je deze goed en zorgvuldig behandelen. Het is van groot belang om voldoende te drinken en vezelrijk te eten. Als je dat doet zorg je ervoor dat de ontlasting zachter wordt. Ook is het belangrijk om genoeg te bewegen. Om aambeien te behandelen kun je allerlei gels en vaseline middelen kopen. Deze kun je op de aambeien smeren om de pijn te verzachten. Een waterstraal kan ook goed helpen om de pijn weg te nemen. Wanneer aambeien uitstulpen, kan een arts ze in veel gevallen terugdrukken. Met behulp van een bandje kan een arts het overtollige slijmvlies afbinden. De uitstulping zal dan binnen 2 weken afsterven. Ook kan een arts de adertjes dichtschroeien.


Na een goede behandeling zullen aambeien vanzelf weer verdwijnen. Maar soms kan het ook raadzaam zijn om een arts te raadplegen. Wanneer je plotselinge pijn krijgt rondom de anus, of als je last hebt van uitstulpingen doe je er goed aan om de hulp van een arts in te schakelen. Datzelfde geldt als aambeien gepaard gaan met koorts en bloed in je ontlasting.

 

Opereren soms nodig

Over het algemeen is een operatie bij aambeien niet nodig. Er kunnen uitzonderingen zijn. Bijvoorbeeld als de aambeien erg pijnlijk en uitgezakt zijn. Daardoor kunnen de aambeien afgekneld worden. Op dat moment zal een operatie nodig zijn. Het is een kleine ingreep, waarbij de spanning rondom een deel van de kringspier zal worden weggehaald. Het is wel mogelijk dat er na de operatie nabloedingen ontstaan. Wanneer je medicijnen gebruikt die bloedverdunnend werken, doe je er goed aan om dit door te geven aan een arts. De arts kan hier dan rekening mee houden.

 

Symptomen aambeien

Als je aambeien hebt, kun je te maken krijgen met felle pijnen en irritatie bij de anus. Ook kan de anus gaan jeuken. Bij een ontlasting kan er vers bloed vrijkomen en kun je een naar gevoel ervaren. Aambeien gaan vaak ook gepaard met slijm en bultjes rondom de anus. Het zal erg lastig zijn om te gaan zitten door de zwelling bij de anus. Na een ontlasting zal je het gevoel hebben dat je niet alles kwijt bent geraakt.